doloresstoian

Sunt femeie, așa că sigur am, măcar, câte o părere despre orice subiect.

Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor

Postul Paștelui se încheie cu Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor, ce precede cea mai mare sărbătoare a creștinității, Învierea Mântuitorului Iisus Hristos. Este săptămâna în care creștinii încheie perioada de pregătire spirituală, sufletească și trupeasca, pentru cei care postesc.

Săptămâna Mare constituie o perioadă în care creștinii se îndreaptă spre pocăință și duhovnicie, mai mult ca oricând. Cei care au ținut post, și nu numai, merg către lăcașele sfinte pentru a se spovedi, mirui și a primi Sfânta Împărtășanie. De asemenea, participă la slujbele speciale, numite denii, ce se fac în această săptămână și care au o bogată încărcatură spirituală și emoțională.

În Săptămâna Mare, oamenii nu se pregătesc doar spiritual pentru a primi lumina și pacea sufletească aduse de marea sărbătoare. Ei se pregătesc atât prin primenirea gospodăriile, făcând curățenie generală,  ca semn al importanței marelui eveniment creștin, cât și prin păstrarea unor tradiții și credințe.

Una dintre acestea spune că, în Săptămâna Mare, muncile câmpului se fac doar până miercuri, inclusiv. După această zi bărbații trebuie să stea pe lângă casă, să ajute la treburile gospodărești.

Un alt obicei este acela prin care femeile încercau să termine torsul până în Joia Mare, iar flăcăii se grăbeau să termine reparațiile din gospodărie, pentru că altfel le era pedepsită lenea de către o ființă mitologică, Joimaritei. La origini, aceasta era o zeitate a morții ce veghea focurile din acea zi, de unde credința populară că ar pedepsi prin căldură, foc, adică că te puteai arde în timpul anului, pedepsit de ea.

Se spune că în noaptea ce precede Joia Mare sau în dimineața acesteia se deschid mormintele, iar sufletele se întorc la casele lor. Se fac focuri prin curți, în fața caselor sau cimitire, pentru ca acestea să se încălzească. Sunt făcute pentru câte un mort sau pentru toți morții familiei și sunt diferite de celelalte focuri ritualice din timpul anului. Acestea sunt făcute din anumite esențe de lemn și sunt tămâiate. În unele zone din țară încă se practică această tradiție.

În Joia Mare se face ultima slujbă, până după Înviere, de cinstire a morților. Din acest motiv, creștinii duc la biserică produse, colaci, prescuri, vin, fructe și în unele zone colivă, care după ce sunt slujite se împart.

Citiți mai multe: aici.

 

Sursa: almanahonline.ro

 

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: