doloresstoian

Sunt femeie, așa că sigur am, măcar, câte o părere despre orice subiect.

Primăvara între tradiții și speranță

 

romania-spring-celebration-martisor-ancient-dacian-romanian-people-traditions

Sursa foto: romania-redescoperita.ro

Nu degeaba Primăvara, care este anotimpul renaşterii, al înfloririi, al tinereţii, iubirii şi al speranţei, începe la data de 1 Martie, zi cu mare semnificaţie datorită evoluţiei ei calendaristice. Din antichitate şi pâna acum câteva sute de ani, anul nou începea la aceasta dată, când toţi oamenii de la sate porneau la arat.

În Veneţia s-a sărbătorit anul nou la această dată pâna în anul 1797 la fel şi la ruşi. Luna martie este una a transformărilor, a înnoirilor și a renașterii naturii. Este o lună plină de încărcătură spirituală, ce vine din multitudinea de obiceiuri, simboluri, tradiţii şi legende legate de toate sărbătorile acestei perioade.

Mărţişorul, acum ritual îmbibat de aerul balcanic, se spune, în legendele geţilor, că a apărut cu foarte multă vreme în urmă când femeile la începutul anului agricol se împodobeau cu monede legate cu fire de lâna albă şi roşie sau albă şi neagră. Şnurul de mărţişor reprezintă unitatea contrariilor: vară-iarnă, căldura-frig, fertilitate-sterilitate, lumină-întuneric. Şnurul era fie legat la mână, fie purtat în piept. Se purta de la 1 martie pâna când se arătau semnele de biruinţă ale primăverii, cum ar fi cântatul cucului, înfloritul cireşilor sau venitul berzelor şi al rândunelelor. După această perioadă șnurul era legat de ramura unui copac tânăr, iar în luna mai femeile şi fetele se duceau să vadă dacă pomul ales a rodit sau nu. Superstiția spunea în funcție de asta știau dacă au sau nu noroc în acel an.

Citește mai mult pe: http://almanahonline.ro/primavara-intre-traditii-si-speranta/

 

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: